Η επίσημη ιστοσελίδα του Πανελλαδικού Διαγωνισμού Ομορφιάς Πελοποννησιακά Καλλιστεία

Ιστορία

Ο Κύψελος (657-627π.Χ.), διοργάνωσε στην πόλη της Κορίνθου τους πρώτους αγώνες ομορφιάς, υμνώντας με πίστη το ωραίο, το απόλυτα αρμονικό σύνολο και το ήθος. Σε αυτές τις αρχές στηρίζονται τα Πελοποννησιακά Καλλιστεία και με αυτό το σκεπτικό συνεχίζουν την πορεία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα 50 κορίτσια που έκαναν δειλά τα πρώτα τους βήματα στα Πελοποννησιακά Καλλιστεία διακρίθηκαν στα Εθνικά καλλιστεία και κέρδισαν τίτλους σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Ανάμεσα σε αυτές έχουν ξεχωρίσει με μεγάλους τίτλους η Ρωξάνη Παναγούλια, η Κατερίνα Τράκα, η Άννα – Μαρία Νικολοπούλου, η Άντζελα Ευριπίδη, η Φαίη Γεωργακοπούλου, η Άννα Καραγιανοπούλου, η Νάνση Τζουλάκη, η Μαίρη Βεργέτη, η Κατερίνα Καριώτου, η Εύα Λάσκαρη, η Αναστασία Μητροπούλου, η Μανταλένα Εργάτη, η Γιώτα Κουράκου, η Νίκη Περιστέρη και η Ρία Αντωνίου.

Στην Αρχαία Ελλάδα γινόντουσαν καλλιστεία τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Τα πρώτα – πρώτα καλλιστεία διεξήχθησαν κατά τη μυθολογία στην Πελοπόννησο. Σε αυτόν τον τόπο που λατρεύτηκε και υμνήθηκε η ομορφιά όσο πουθενά αλλού, οι διαγωνιζόμενες ήταν τρεις Θεές: η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη. Ο Πάρις, γιος του βασιλιά της Τροίας ήταν ο πρώτος κριτή, και το έπαθλο που πήρε η νικήτρια ήταν απλά ένα μήλο! Ωστόσο τους πρώτους πραγματικούς γυναικείους αγώνες ομορφιάς είχε οργανώσει στην Κόρινθο ο τύραννος «Κύψελος» (657 – 627 π.Χ.), στους οποίους το βραβείο το πήρε η γυναίκα του, η Ηροδίκη. Τα καλλιστεία συνεχίστηκαν σε όλη την Ελλάδα και στα χρόνια του Βυζαντίου, ήταν ο πιο σύνηθες τρόπος επιλογής συζύγου για τον αυτοκράτορα

Η Ωραία Ελένη υπήρξε η πιο γνωστή όμορφη γυναίκα της παγκόσμιας ιστορίας.

Στον 20ο αιώνα τα καλλιστεία πήραν παγκόσμια μορφή.

Το 1930 η Αλίκη Διπλαράκου εκλέχτηκε Μις Ευρώπη και το 1964 η Κορίννα Τσοπέη εκλέχτηκε Μις Υφήλιος. Και οι δυο πανέμορφες γυναίκες ήταν Πελοποννήσιες.

Με αφορμή ότι η Πελοπόννησος έχει παράδοση στην ομορφιά και στην καλαισθησία, το 1983 ο Τάκης Παπαπαναγιώτου διοργάνωσε τα πρώτα Πελοποννησιακά Καλλιστεία. Μετά από μια παύση 9 ετών επιστρέψανε το 1992 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Τα Πελοποννησιακά Καλλιστεία στηρίζονται σε αρχές και δίνουν μεγάλη σημασία στο ωραίο, το απόλυτα αρμονικό σύνολο και στο ήθος, με αυτό το σκεπτικό συνεχίζουν την πορεία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι 40 κορίτσια που έκαναν δειλά τα πρώτα τους βήματα στα Πελοποννησιακά Καλλιστεία διακρίθηκαν στα Εθνικά καλλιστεία και κέρδισαν τίτλους σε Διεθνής Διαγωνισμούς.

Masmedia